Nastajanje filma Okronana

V Studiu smo v začetku leta 2023 pričeli s produkcijo filma o Magdaleni Gornik. Magdalenina zgodba ponuja veliko načinov, kako jo prikazati v filmu, ekipa pa se je kar nekaj časa ukvarjala z idejo, kako vso mistiko približati čim širšemu krogu ljudi - tistim, ki še ne poznajo Magdalene ali pa jim vera sploh ni blizu. Tako se v filmu prepletajo intervjuji, ki povzamejo najpomembnejše trenutke iz Magdaleninega življenja, igrani deli in animacije, ki približajo njen čas in doživljanje zamaknjenj.

Snemanja so potekala od februarja do novembra vsakih nekaj tednov. Potrebnega je bilo veliko materiala, da so se različne zgodbe povezale v celoto. Nekajkrat smo snemali v Magdaleninem rojstnem kraju, na Gori nad Sodražico, predvsem v cerkvi in okolici, so pa snemanja potekala po vsej Sloveniji. Vseh sodelujočih je bilo več kot 100, od tega pred kamero okoli 80.

Dve igralki sta upodobili Magdaleno Gornik. Po avdicijah se je ekipa odločila za Galo Vrezec, ki je odigrala prizore iz otroštva, in Saro Gorše, ki je upodobila Magdaleno v odraslem obdobju. In obe sta se za potrebe snemanja pogumno podali v višino. Gala je visela v plezalenm pasu, na svoji strmi trnjevi poti, Saro pa smo dvignili z dvigalko med drevesne krošnje.

Premiera filma je bila 23. februarja v Sodražici ob spominskem dnevu Magdalenine smrti, sledile so projekcije po kinematografih, s sodelujočimi pa smo imeli posebno predvajanje v Antonovem domu. Večer sta popestrila skladatelj filma Tim Žibrat in čelist v filmu Urban Marinko z glasbeno točko, po filmu pa so svoje vtise podelili igralki in člani ekipe.

V vsem času spoznavanja Magdalene in ustvarjanja Okronane je ekipa odkrivala plasti Božje ljubezni. Upamo, da bo film ljudem približali njeno življenje in poslanstvo ter med gledalci prebudil lepoto vere, stvarstva in zaupanja v Boga, ki je bil pomemben del Magdaleninega življenja.

Studio Siposh