Srce se ne boji

Igrano-dokumentarni film predstavlja življenje Alojzija Grozdeta, spremlja njegovo pot iz revnega dolenjskega okolja do perspektivnega dijaka ter njegovo tragično smrt. Filmska pripoved je preplet intervjujev in igranih prizorov, ki poskušajo prikazati portretiranca na bolj oseben način. Celoten film si postavlja vprašanje kdo je bil Alojzij Grozde in nanj odgovarja s pomočjo strokovnjakov, zgodovinarjev ter pogleda običajnih ljudi, ki so prišli v stik z njim ali njegovo zgodbo.

Film je nastal predvsem zaradi izjemne zgodbe, ki jo ponuja Grozdetova biografija. Njegov namen pa je širši javnosti predstaviti osrednje poudarke njegovega življenja in zgodovinsko situacijo, ki je privedla do njegove smrti in razglasitve za blaženega. Igrani prizori dopolnjujejo dokumentarno pripoved in jo približajo sodobnemu gledalcu.

V filmu, ki je nastal v produkciji Studia Siposh, je več kot 20 nastopajočih. Vlogo Alojzija Grozdeta so odigrali trije mladi igralci, ki ga predstavljajo v različnih obdobjih njegovega življenja. Dokumentarni film je večinoma posnet na Dolenjskem, pripravila ga je avtorska ekipa z več kot 70 sodelujočimi, ki so bili z grozdetovskim navdušenjem vpeti v različne vloge in zadolžitve.

Z lučjo nebes bom poškropil noči.

Od vsega začetka življenja Cerkve, so kristjani verjeli, da je kri mučencev seme novih kristjanov, kakor je zapisal tudi Tertulian. Tako se tudi danes, na podobno dramatičen način, preliva kri mnogih krščanskih mučencev na polja našega sveta, v prepričljivem upanju, da bo obrodila sad v bogati žetvi svetosti, pravice, odpuščanja in ljubezni do Boga. A zapomniti si moramo, da nihče ni rojen kot mučenec. (papež Frančišek, splošna avdienca, 30. 10. 2015)

Molčijo nezapete melodije.

Grozdetova zgodba nagovarja iz tišine preteklosti, a je vseeno polna pričevanjske moči. Kot svetel žarek iz mračnih in prašnih polic zgodovine, se ponuja v raziskovanje in premišljevanje.

Mi se ne uklonimo svetu nikdar.

Življenjska zgodba dijaka klasične gimnazije v Ljubljani je podobna mnogim zgodbam žalostnega zgodovinskega časa. Vendar se Grozdetova pot razlikuje od ostalih, morda najbolj po tem, da je iz nemogočih, revnih razmer, postal uspešen dijak in perspektiven mladenič, tudi član dijaške Katoliške akcije. Njegov razvoj je bil nasilno prekinjen, a zgled še vedno govori.

In nova pesem bo Slovencem vstala.

Mladenič poln čustev, vizije in vztrajnega upanja se v svojih besedilih, preprostih pesmih in ohranjenih govorih posveča trem temeljem: katoliški veri, ljubezni in domoljublju. Najiskrenejši vpogled v človekovo osebnost, še posebej mlado osebnost, nam nudi prav poezija. Preko nje ga lahko najbližje spoznamo.

Srce se ne boji POSTER 2000x3000.jpg

Srce se ne boji

Leto produkcije: 2019
Produkcija: Studio Siposh
Scenarist: Rok Andres
Scenarist igranih prizorov: Matjaž Feguš
Skladatelj, oblikovalec zvoka: Tim Žibrat
Oblikovalec vizualnih efektov: Vid Planinc
Nastanek filma so omogočili Škofija Novo mesto,
Postulatura bl. Alojzija Grozdeta in donatorji
Producent in režiser: David Sipoš

Sem mislil, da sem sam

avtor besedila: Alojzij Grozde
izvedba: Tim Žibrat
priredba: Karin Možina
vokal: Tadej Premužič