Kresnik: Ognjeno izročilo

Dogajanje 20-minutnega filma je postavljeno na slovensko podeželje v 70. leta prejšnjega stoletja, zgodba pa govori o treh fantih, ki se med počitnicami pri dedku na kresno noč odpravijo na raziskovanje bližnjega gozda. Tam najmlajšega med njimi čaka skrivnostna izkušnja pravljičnega sveta vil, vilincev, ognja, slovanskega boga Kresnika, pa tudi preizkušnja, v kateri mora dokazati svoj pogum in narediti prvi korak na poti k zrelosti.

There’s always room for a story that can transport people to another place.
— J. K. Rowling

Leto produkcije: 2014
Producent, režiser: David Sipoš
Igralci: Cene Skrt, Aljaž Šimunić, Domen Jančič, Dare Valič, Assija Sultanova
Scenarista: Jernej Kastelec, Brandie Coonis
Direktor fotografije: Marko Kočevar, ZFS
Glasba: Tim Žibrat, Danilo Kapel

Film “Kresnik: Ognjeno izročilo” je kratek mladinski film, ki je nastal v režiji mladega režiserja Davida Sipoša in v neodvisni produkciji Haritude Ventures v poletju 2013. Dogajanje 20-minutnega filma je postavljeno na slovensko podeželje v 70. leta prejšnjega stoletja, zgodba pa govori o treh fantih, ki se med počitnicami pri dedku na kresno noč odpravijo na raziskovanje bližnjega gozda. Tam najmlajšega med njimi čaka skrivnostna izkušnja pravljičnega sveta vil, vilincev, ognja, slovanskega boga Kresnika, pa  tudi preizkušnja, v kateri mora dokazati svoj pogum in narediti prvi korak na poti k zrelosti.

Glavne vloge so odigrali mladi naturščiki Cene Skrt, Aljaž Šimunić in Domen Jančič, v vlogi njihovega dedka pa je nastopil legendarni slovenski igralec Dare Valič. Pri filmu je tako pred kot za kamero sodelovalo tudi več kot 100 prostovoljcev, ki so na tak ali drugačen način priskočili na pomoč tekom 7 dni snemanja. 

Film je v prvi vrsti namenjen mladini, saj smo prepričani, da bo s svojo vsebino in vizualno pripovedjo služil kot zanimiv in pomemben doprinos k vsakdanji kulturi naše mlade generacije. Nagovarja jo s temami odraščanja, samostojnosti, prijateljstva, zvestobe, predvsem pa samozavesti in poguma. Skozi žanr fantazije se zgodba ukvarja tudi z motivi slovanske mitologije, s čimer avtorji oživljajo naše skorajda pozabljeno zgodovinsko izročilo ter opozarjajo na izrazito neizkoriščen potencial fantazijskega filma v Sloveniji.

10. aprila 2014 se je “Kresnik: Ognjeno izročilo” predstavil kot prvi slovenski filmski projekt na spletni platformi Kickstarter. Ta je največje svetovno spletno mesto za množično financiranje, ki je v preteklem letu močno zaznamovalo tudi slovenski prostor, saj so slovenski avtorji na Kickstarterju do sedaj zbrali že skoraj 2 milijona evrov. Avtorji filma želijo s pomočjo donacij podpornikov zbrati zadostno količino sredstev za dokončanje postprodukcije filma in za njegovo uspešno promocijo ter izvedbo premiere konec junija 2014. 

Fotografije iz filma: