Goreči škof

Po dveh letih je dokumentarni film o nadškofu Antonu Vovku končan in pripravljen na sunke vetra z vseh strani. Gre za projekt, ki je v svoje nastajanje vključil množico sodelujočih ter zahteval tisoče ur dela do končnega izdelka – dokumentarnega filma. Osebnost Antona Vovka je pri mnogih sogovornikih obudila žive spomine iz mladih let, obenem pa ustvarjalcem in gledalcem ponudila napeto zgodbo človeka, ki se je skozi vsa svoja leta delovanja moral boriti, da je ostal pokončen steber slovenskega naroda in Cerkve.

Življenjska zgodba nadškofa Antona Vovka kar kliče po filmski upodobitvi. Pred vami je dokumentarni film, ki sicer zajema njegovo celotno življenje od rosnih let v Vrbi do škofovanja v Ljubljani, a 55-minutna filmska pripoved lahko vključuje le najpomembnejše poudarke iz njegovega življenja. Izbira teh dogodkov je bila prva in najpomembnejša naloga pri nastajanju filma, saj se lahko hitro izgubimo v poplavi podatkov, ki jih tako zanimive osebnosti ponujajo. Film skrbi predvsem za čustveno vpletenost gledalca in podatke podreja filmski dramaturgiji.

Drugo raven podajanja vsebine v filmu gradi simbolika. Večkrat smo priča opisom in dogodkom, ki ob dobesedni preslikavi v sliko ne bi imeli takšnega čustvenega naboja, kot ga ima lahko simbolna predstavitev. Intervjuji so narejeni na dva načina. Objektivni nam pripovedujejo dejstva, ki so zapisana in jasna. Orišejo nam biografijo portretiranca. Subjektivni so pričevalci, ki govorijo o svojih srečanjih z njim, se ga spominjajo in dopolnjujejo njegovo zgodbo. Vse intervjuje povezuje simbol luči, ki pa igra pomembno vlogo tudi v drugih prizorih.

Ime Anton Vovk še vedno živo obuja spomine na škofa birmovalca, škofa z veliko postavo in mogočnim glasom ter škofa, ki so ga zažgali. Gotovo je zadnji dogodek najbolj odmeven in si zato v filmu tudi zasluži posebno mesto. Ljudje, ki se po različnih krajih ljubljanske nadškofije spominjajo mladih let, birme in Antona Vovka, so tisti, ki njegov spomin nosijo naprej. Film pa z njimi še bolj zaživi in spomine obudi tudi s sliko in glasbo.

Ustvarjanje dokumentarnih filmov je dolg in zahteven proces, ki vključuje ogromno množico sodelujočih tako pred kot za kamero. Tisoče ur dela filmskih ustvarjalcev se je pretopilo v ta dokumentarni portret, ki poskuša lik Antona Vovka približati tudi najzahtevnejši publiki in jo očarati ne samo z zgodovinskimi podatki, ampak jih popeljati v doživetje, ki izpostavlja filmski medij kot tisti, ki lahko nagovarja množice ljudi.

Filmski festivali:- Festival slovenskega filma, september 2017, official selection
- Christian Family Film Festival, Ellington, NY, USA, oktober 2017, award of merit
- Christian Film Festival, Newport News, VA, USA, december 2017, best documentary
- International Christian Film Festival, Orlando, FL, USA, maj 2018, official selection
- International New York Film Festival, NY, USA, junij 2018, official selection
- Underground Film Festival, Nemčija, maj-november 2018, official selection

Goreči škof

Leto produkcije: 2017
Producent: Nadškofija Ljubljana
Produkcija: Studio Siposh
Izvršni producent: David Sipoš
Scenarist: Rok Andres
Skladatelj, oblikovalec zvoka: Tim Žibrat
Animacije: Vid Planinc
Ilustracije: Rok Malovrh
Režiser, direktor fotografije: David Sipoš